HLN


HLN (18/03/2024)



 


HLN (06/06/2023)



 


HLN (19/12/2022)



 


HLN (03/11/2021)



Huis Snello moet een thuis bieden aan minstens 12 jongvolwassenen met een beperking: "We willen als ouders onze kinderen zo gelukkig mogelijk maken”

Tegen 2023 moeten minstens 12 jongvolwassenen met een mentale of motorische beperking hun intrek kunnen nemen in een eigen studio op het domein van Licht en Liefde in Varsenare. Hun ouders zullen de organisatie van Huis Snello op zich nemen, de zorg over de kinderen zal wordne uitbesteed. “Ons einddoel is hen een gelukkige toekomst bezorgen”, vertelt initiatiefnemer Koen Ongenae, wiens dochter Daphne (24) zelf in het project gaat wonen.

Jabbekenaar Koen Ongenae (53) is al 5,5 jaar bezig met ouderprojecten die woongelegenheden willen realiseren voor jongeren met een mentale of motorische beperking. Hij en z'n vrouw Marleen Vancaillie (53) weten waarover ze spreken. Hun dochter Daphne werd 24 jaar geleden drie maanden te vroeg geboren. “Ze is motorisch beperkt en zit dan ook in een rolwagen”, vertelt Koen. “Daphne heeft tot haar 21 jaar school gelopen in Dominiek Savio in Gits en zit momenteel in een residentiële woonvoorziening. Net als andere jongeren wil ze iets van haar toekomst maken en een eigen leven leiden. Liefst van al in een eigen studio.”

Geïntegreerd worden

De droom van hun dochter was niet makkelijk te realiseren voor Koen en Marleen. Hoe vreemd het ook klinkt in onze huidige samenleving: een plek vinden voor jongvolwassenen met een beperking is niet vanzelfsprekend. “Daphne wil graag geïntegreerd worden in de maatschappij, maar dat is tegenwoordig bijzonder moeilijk. Als ouders willen we haar een goeie toekomst bezorgen. We hebben 24 jaar lang dag en nacht voor haar gezorgd, maar we zijn intussen ook de 50 gepasseerd. Dan gaat een mens al eens nadenken. Wat als wij niet meer voor onze dochter kunnen zorgen? We zijn de voorbije jaren op zoek gegaan naar een oplossing, maar die was niet meteen voorhanden in Jabbeke en omstreken.”

Licht en Liefde

Marleen en Koen kwamen in contact met de Jabbeekse burgemeester Daniël Vanhessche (CD&V). Hij had begrip voor hun situatie en besliste met de gemeente hun initiatieven te steunen. De vzw Huis Snello, met naast Marleen en Koen ook Sabine Bonte en Charlotte Deruwe in het bestuur, was geboren. “Met de vzw Oranje en vzw Toontjeshuis vonden we twee partners waarmee we uitstekend kunnen samenwerken. Ons doel was een ouderproject op poten zetten, waarbij we woongelegenheden konden realiseren voor jongvolwassenen met een beperking. We stonden eerst op het punt om een grond in Snellegem aan te kopen, maar die aankoop is afgesprongen. Uiteindelijk zijn we dan uitgeweken naar Varsenare. Daar heeft de gemeente een stuk grond van 2.200 vierkante meter kunnen aankopen van Huis 45 (Licht en Liefde, red.), dat via een erfpachtovereenkomst aan ons ter beschikking wordt gesteld.”

15 studio’s

De plannen voor Huis Snello zijn volop in de maak. In de zomer van 2022 hoopt Koen van start te kunnen gaan met de bouw. Tegen 2023 moet het woonproject de deuren kunnen openen. “Binnen hopen we 14 à 15 studio’s te realiseren die zullen worden ingericht volgens de nood van de bewoner. Ze zullen elk zo’n 36 à 37 vierkante meter groot zijn en over een badkamer en woon- en slaapgedeelte beschikken. Daarnaast voorzien we ook een gemeenschappelijke ruimte, een plek voor de kinesist en de nodige bergruimtes voor rolstoelen en dergelijke. Muzikant Filip Bollaert en gemeenteraadslid Hilde Despiegelaere stemden overigens toe om peter en meter van ons project te zijn. Zij ondersteunen ons met volle kracht.”

Minstens 21 jaar

Momenteel zijn al vier bewoners voor Huis Snello bekend. “We gaan voor minstens 12 jongvolwassenen”, zegt Koen. “We willen ons project bewust zo kleinschalig mogelijk houden. De bewoners verblijven permanent in het huis, 7 op 7 en 24 op 24. Hun woon- en leefkosten moeten ze voor een stuk kunnen betalen met hun vervangingsinkomen, de rest met hun persoonsvolgend budget (PVB) van de overheid. Ze moeten dus wel minstens 21 jaar oud zijn. De kandidaten moeten minstens 2 à 3 uur alleen kunnen zijn en passen binnen het project, net als hun ouders. Van hen wordt verwacht dat ze samen met de anderen de organisatie van Huis Snello op zich nemen. De zorg over de bewoners zal wel worden gedragen door vzw Oranje of een andere partner.” Over het doel van Huis Snello moet de bezieler niet lang nadenken. “Onze gasten gelukkig maken”, zegt hij met een glimlach. “En natuurlijk ook op het einde van de rit alles betaalbaar houden.” Jongvolwassenen die deel willen uitmaken van het project Huis Snello, kunnen zich kandidaat stellen door een mailtje te sturen naar koen.ongenae@telenet.be.