Wie is vzw Huis Snello?
Ons verhaal
In 1997 werden wij, Koen en Marleen, de trotse ouders van onze dochter Daphne. Haar geboorte verliep echter anders dan verwacht: Daphne kwam ter wereld na 29 weken zwangerschap en al snel kregen we te horen dat ze een leven met beperkingen tegemoet zou gaan. De toekomst werd voor ons een groot vraagteken. Hoe zou haar leven eruitzien en wat zou dit betekenen voor ons als gezin? Ondanks deze onzekerheid bleven we positief en gingen we vol goede moed verder.
Toen Daphne 11 jaar oud was, werd het duidelijk dat de zorg voor haar en het creëren van een geschikte leefomgeving steeds grotere uitdagingen zouden worden. Daarom besloten we ons huis aan te passen en een speciale studio te bouwen, zodat Daphne thuis kon blijven wonen in de beste omstandigheden, zolang dat nodig zou zijn. Wat de toekomst verder zou brengen, zouden we stap voor stap ontdekken.
Wat als wij ouder worden?
Toen Daphne 16 jaar werd, drong het tot ons door dat er nog vele uitdagingen op ons pad lagen. We vroegen ons steeds vaker af: wat gebeurt er als de zorg voor Daphne te zwaar wordt? En hoe zal het gaan als wij er op een dag niet meer zijn?
Daphne had steeds sterker de wens om haar eigen leven te leiden, en als ouders wilden wij haar die kans ook geven. Daarnaast begonnen we zelf na te denken over onze toekomst. Hoewel we haar zorg altijd met liefde hebben gegeven, verlangden we ook naar een pensioen waarin we ons wat minder zorgen zouden hoeven maken.
Eind 2019 besloten we om zelf vzw Huis Snello op te richten. In samenwerking met de gemeente Jabbeke en vzw Toontjeshuis gingen we op zoek naar een geschikte locatie voor de bouw van een aangepaste woning. Dit bleek echter geen eenvoudige opgave. Het oorspronkelijke plan was om in Snellegem een stuk grond in erfpacht te verkrijgen, maar dat idee bleek helaas niet haalbaar. We moesten dus weer van vooraf aan beginnen.
Na een lange zoektocht kocht de gemeente uiteindelijk een stuk grond bij de domeinen van Licht en Liefde in Varsenare. Na heel wat obstakels overwonnen te hebben, konden we eindelijk beginnen met het maken van plannen voor een mooie toekomst voor onze kinderen.
Toch waren de problemen nog niet volledig opgelost. We kregen te maken met de nodige tegenkanting, soms terecht, maar vaak ook onterecht. Daarnaast duurde het lang voordat we de broodnodige goedkeuringen kregen. De tijd verstreek, maar we hielden vast aan ons geloof in een goede afloop.
Na de goedkeuring van de noodzakelijke toegangsweg en enkele aanpassingen aan de plannen voor de woning, kregen we in 2024 het fantastische nieuws dat alle vergunningen waren toegekend. Dit voelde als muziek in onze oren en markeerde voor ons, en voor alle betrokken ouders, een van de mooiste dagen van ons leven. We kunnen onze kinderen nu daadwerkelijk een mooie toekomst bieden! En hoe prachtig zou het zijn als alles al rond is tegen het voorjaar van 2026?
Ouderinitiatief
Tijdens onze zoektocht naar een goede toekomst voor onze dochter ontdekten we al snel dat in Vlaanderen meer dan 10.000 mensen wachten op gepaste zorg en ondersteuning op maat. Dit maakte duidelijk dat er ongetwijfeld meer ouders zijn met dezelfde vragen en zorgen als wij. Na veel overpeinzingen en afwegingen hebben we in 2019 de beslissing genomen om zelf het initiatief te nemen en een eigen ouderinitiatief op te zetten.
We gingen in onderhandeling met de gemeente Jabbeke over een locatie voor ons project en kwamen in contact met Toontjeshuis. Zij leken de ideale partners om samen mee te werken aan ons plan.
De toekomst
vzw Huis Snello is een kleinschalig ouderinitiatief dat samen met Toontjeshuis en vzw Oranje een tripartite vormt. We zullen gezamenlijk een woning bouwen met 14 moderne, individuele studio’s, een gezamenlijke leefruimte en een gezamenlijke keuken. Elke studio is voorzien van een woon- en slaapruimte, een sanitaire ruimte en een kleine kitchenette. Bewoners hebben de vrijheid om te kiezen voor gezellig samenzijn of om in alle privacy van hun eigen ruimte te genieten.
In samenwerking met zorgpartner VZW Oranje zullen zowel ouders als bewoners bijdragen aan het vormgeven van de leefomgeving, de daginvulling en de mate van benodigde ondersteuning. De woning zal altijd begeleiding bieden, maar ons doel is om zoveel mogelijk in te zetten op inclusie en maatschappelijke participatie. Dit omvat zowel interne als externe dagbesteding.
We willen een huis bouwen waarin het geluk en de kwaliteit van leven van de bewoners centraal staan. Het is de bedoeling dat ze, mits zorg op maat en een goeie omkadering, zelfstandig kunnen wonen en volwaardig deel kunnen uitmaken van onze samenleving. We kiezen bewust voor kleinschaligheid met aandacht voor de noden en verwachtingen van elk individu. vzw Huis Snello wil een echte thuis realiseren en dit maakt ons uniek.